Aprecierea monedei naționale va fi încetinită pe termen scurt de perspectiva tehnică, prin care vedem că leul va avea dificultăți în a depăși nivelul de 4,0375 față de euro. În ședința de astăzi, leul s-a și depreciat ușor, până la 4,1065 unități față de euro.
Leul a câștigat luna aceasta 2,8% față de euro (până la sfârșitul săptămânii trecute), iar de la începutul anului a urcat cu 4,55%. Față de dolar, leul a crescut chiar mai mult, până la 9,5%, ca rezultat al aprecierii monedei euro față de valuta americană. Euro a fost preferat de către investitori în așteptarea deciziei de ridicare a ratei dobânzii de referință de către Banca Centrală Europeană.
„Tendința de apreciere a leului a devenit vizibilă de la jumătatea lunii februarie, însă mișcarea s-a desfășurat atunci cu pași mici. Au existat bănuieli ale unei intervenții discrete din partea BNR, dezmințite de oficiali ai băncii centrale. Săptămâna trecută însă ritmul a accelerat puternic. Stabilizarea situației din Japonia a dus la o calmare a nervilor și la un apetit în creștere pentru plasamente riscante. Leul a devenit beneficiar net al acestei atitudini, iar noul acord cu FMI a adus de asemenea încredere”, spune Victor Safta, director general al X-Trade Brokers România.
Întărirea leului ajută BNR în lupta împortiva inflației, iar prețul produselor importate, exprimat în lei, ar fi normal să scadă, cu un decalaj de câteva săptămâni. Mai mult, o serie de produse și servicii din România au prețurile afișate în euro, iar scăderea monedei europene ar trebui să ducă la diminuarea respectivelor prețuri. Evoluția dezavantajează însă exportatorii, iar livrările la export au fost un factior important de echilibrare în ultimii doi ani. Luna ianuarie a adus un deficit comercial în scădere cu 60% față de ianuarie 2010, ritmul de creștere al exporturilor fiind cu o dată și jumătate mai mare decât cel al