Aproape 1.500 de copii sănătoşi dar care nu se dezvoltă normal nu mai beneficiază de cota de lapte. Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că va aloca fonduri pentru achiziţia de lapte praf, dar a restricţionat criteriile de acordare.
Ministerul Sănătăţii a decis ca, în 2011, laptele praf să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 luni, ale căror mame nu pot alăpta, din cauza unor boli grave (TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie).
De asemenea vor beneficia de lapte praf gratuit şi bebeluşii ale căror mame au murit şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament. În 2010, în Olt au primit cota de lapte praf 133 de copii ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave), 4 copii instituţionalizaţi şi 12 cu mame decedate.
Laptele, cu reţetă de la medic
„1.451 de copii incluşi în criteriul de selecţie b, respectiv copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare, datorită absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern nu vor mai primi lapte praf în acest an. Şi până acum distribuirea produsului se făcea tot numai pe criterii medicale, însă aceste criterii includ automat şi criteriul social“, a spus medicul Ramona Lesnic, şefa Serviciului Evaluare şi Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Olt. Prescrierea laptelui praf se va face ca şi până acum, gratuit, pa bază de reţetă, eliberată de medicul de familie.
În stocul DSP Olt se mai găsesc doar câteva cutii cu lapte praf, care pot fi folosite numai în cazuri speciale. Sugarii din judeţ au primit în luna decembrie 2010 pentru ultima oar