În SUA, populaţia cheltuie numai un dolar din 10 pe mâncare, în timp ce în aşa-numitele state BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - populaţia cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, se arată într-o analiză realizată de publicaţia The Atlantic, care citează un studiu al Credit Suisse Emerging Consumer. În România, statisticile arată că aproape trei sferturi din cheltuielile totale ale unei gospodării sunt alocate cheltuielilor de consum, dintre care o pondere de 41% o deţin cheltuielile cu produse alimentare şi băuturi nealcoolice, potrivit celor mai recente date de la INS. Ceea ce înseamnă că românii consumă pe mâncare circa 30% din totalul cheltuielilor.
Pe de altă parte, o pondere ridicată în cheltuielile gospodăriilor românilor sunt legate de locuinţă - apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei, conform statisticilor INS pe trimestrul al treilea din 2010.
Egiptenii cheltuie 40% din venituri pe mâncare
"Este greu de înţeles de ce scumpirile alimentelor duc la revolte în Egipt, până realizezi că egiptenii cheltuie 40% din veniturile lor pe mâncare", scrie publicaţia The Atlantic. În schimb, americanii consumă jumătate din buget pe cheltuieli destinate locuinţei şi pe transport, mai arată sursa citată. Autorii articolului sunt de părere că hărţile cheltuielilor unei populaţii relevă ADN-ul unei economii.
Studiul face o comparaţie între cheltuielile pe care le au consumatorii din SUA şi cei din Egipt şi statele BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China. Analiştii consideră că ţările BRIC ar putea deveni în câţiva ani mai dezvoltate din punct de vedere economic decât grupul celor mai dezvoltate ţări din lume.
Chinezii pun deoparte aproape o treime din venituri
Chinezii economisesc mai mult de 30% din ceea ce câştigă, iar pe mâncare dau doar 20% din resursele lor f