Printre cele mai tranzacţionate societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, SIF-urile au, la rândul lor, interese proprii pe care le urmăresc în legătură cu evenimente care ar putea avea un impact semnificativ pentru piaţa noastră de capital, precum fuziunea celor două burse autohtone, rezolvarea statutului pieţei Rasdaq sau listarea BCR.
Petre Pavel Szel, preşedintele SAI "Muntenia", societatea care administrează SIF "Muntenia", vorbeşte într-un interviu acordat ziarului "BURSA" despre posibilitatea ca BCR să nu mai vină la BVB dacă SIF-urile reuşesc să îşi rezolve "problema" în afara bursei, dar şi despre strategia SIF4 pe anul acesta.
Reporter: Cum se poziţionează SIF-urile faţă de fuziunea dintre Bursa de la Bucureşti şi cea de la Sibiu, având în vedere că SAI Muntenia are un reprezentant în Consiliul de Administraţie al Sibex?
Petre Pavel Szel: Mult mai multă cerneală curge la noi pe fuziunea Bucureşti-Sibiu decât curge pe fuziunea dintre Deutsche Boerse şi NYSE. Mi se pare aberant. Continuăm să fim provinciali, trăim în balta noastră şi habar nu avem despre ce se întâmplă în lume, deşi suntem parte din ea.
Cât priveşte fuziunea dintre BVB şi Sibex, noi suntem în favoarea ei.
Probabil că, până la urmă, se va ajunge la negociere de preţ. Nu cred că mai există vreo persoană din conducerile celor două instituţii care să fie împotriva fuziunii. Există însă acţionari ai celor două burse care spun că este prea devreme. Fuziunea trebuie finalizată pentru că problema noastră este alta, ea ţine de nivelul de dezvoltare al pieţei de capital autohtone. Dacă zero se uneşte cu zero, se înmulţeşte sau se adună, rezultatul este tot zero.
Reporter: Atunci ideea este ca cele două burse să fuzioneze şi să aştepte să fie cumpărate apoi?
Petre Pavel Szel: Trebuie să vedem ce vrem, care ar fi alternativele, ce este bine pentru noi. La