Trei din patru români spun că nu au suferit vreodată de o afecţiune care se transmite prin contact sexual. Peste 66% din români nu ştiu că nicio metodă contraceptivă nu este 100% sigură şi nu-i apără de bolile cu transmitere sexuală.
Majoritatea românilor consideră că prezervativul este o metodă contraceptivă suficientă pentru protejarea împotriva unei astfel de boli, reiese dintr-un sondaj realizat de GfK Healthcare România.
Citiţi şi:
Campania naţională de imunizare HPV, un eşec
Era vitezei sexuale
Iar dacă o treime dintre respondenţi s‑au dovedit conştienţi că nicio metodă contraceptivă nu-i apără de contractarea unei boli cu transmitere sexuală (BTS), majoritatea au spus că riscul unei astfel de afecţiuni creşte odată cu numărul partenerilor sexuali, chiar dacă folosesc prezervativul. Aproape jumătate dintre bărbaţi ştiu că bolile cu transmitere sexuală pot fi contractate şi prin cavitatea bucală, dar femeile sunt mai prost informate, doar 30% din ele cunosc acest lucru.
Trei din patru participanţi la studiu au spus că nu au avut niciodată o boală cu transmitere sexuală. Dintre cei care au avut totuşi o astfel de afecţiune, jumătate au fost diagnosticaţi măcar o dată cu candidoză urovaginală.
Cele mai cunoscute BTS sunt şi cele mai mediatizate: SIDA, sifilis şi hepatită. Cunoscute, dar doar după nume, sunt şi scabia, herpesul genital şi gonoreea. Necunoscute s-au dovedit însă multe dintre bolile care afectează în special femeile - candidoza, HPV, chlamidia, condiloame, vaginoză, tricomanază. Sub 25% din cei intervievaţi cunosc detalii despre aceste boli.
Studiul a fost realizat pe platforma online www.askgfk.ro prin intervievarea a 600 de persoane din mediul urban cu vârste între 18 şi 50 de ani.