Reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai patronatelor şi sindicatelor au demarat luni dezbaterile pe marginea noului Cod de Dialog Social. După adoptarea Codului Muncii, trebuie reglementate aspecte rămase nespecificate în noua legislaţie.
Astfel, Codul de Dialog Social va stipula modul în care vor fi organizate sindicatele, patronatele şi modul de funcţionare a contractului colectiv de muncă.
Astfel, legislaţia muncii va fi reglementată de Codul Muncii şi de Codul de Dialog Social. Acesta din urmă va cuprinde mai multe acte normative: Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea dialogului social, Legea conflictelor colective de muncă, Legea contractelor colective de muncă şi Legea de organizare a Consiliul Economic şi Social.
În contextual în care sindicatele şi patronatele au refuzat în urmă cu o lună să mai disucte cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, dezbaterile pe marginea Codului Muncii fiind purtate cu premierul Emil Boc, discuţiile privind legislaţia de dialog social se anunţă destul de tensionate.
Aceasta cu atât mai mult cu cât Guvernul a adoptat Codul Muncii fără să ţină cont de părerea partenerilor sociali.
Cea mai importantă problemă dezbătută în această perioadă va fi legată de contractele colective de muncă întrucât au fost eliminate din Codul Muncii, spre nemulţumirea sindicatelor, dar şi a patronatelor.
Reprezentanţii Ministerului Muncii spun că aceste contracte trebuie să fie negociate la nivel de ramuri profesionale, iar partea sindicală nu doreşte eliminarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional care stabilea principiile de bază şi drepturile generale care erau obligatorii pentru contractele la nivel de ramură şi de unitate.