Cel mai important eveniment al debutului de saptamana a fost lansarea la tranzactionare a contractului futures pe petrol, iar pana la ora 17:15 investitorii au incheiat zece contracte. Pretul unui baril de petrol a fost estimat la 104,9 dolari de investitorii sibieni.
"Unul dintre cele mai importante avantaje ale contractului futures DEOIL_LSC este ca ofera investitorilor autohtoni oportunitatea de a specula, in premiera, evolutia pretului petrolului, in lei. Dat fiind acest fapt si tinand cont ca piata mondiala a petrolului este una in continua expansiune, este de asteptat ca noul contract sa se impuna in preferintele investitorilor", a declarat un broker.
Pe segmentul financiar, evolutia cotatiilor derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia de la inceputul saptamanii a fost una pozitiva, corelandu-se cu directia actiunii SIF Oltenia de pe piata suport. Culoarul de pret dintre minimul si maximul zilei nu a fost foarte larg, dar speculatorii au fost, chiar si asa, destul de prezenti pe piata, transferand, pana la ora 17:15 echivalentul a peste 2,9 milioane de actiuni ale emitentului. Scadenta la trei luni a fost cea mai lichida, participantii estimand, la ora mentionata, o crestere de 1,23% a pretului DESIF5. Pentru scadentele septembrie si decembrie de anul curent se observau volume reduse, preturile avand, la aceeasi ora, tot o evolutie pe crestere, conform castigurilor de 2,03 si 2,14%. In raport cu prima scadenta de anul viitor cotatia DESIF5 se aprecia cu 0,28%.
In sectorul indicilor, cotatiile futures ale Dow Jones au crescut, in conditiile in care indicii burselor din Marea Britanie, Franta si Italia s-au aflat pe plus iar cotatia futures a indicelui DJIA s-a apreciat pe piata la termen americana. In SUA a fost publicat nivelul indicatorului lunar Personal Spending. Acest indicator a crescut in februarie cu 0.7%, estimarile speci