Clujeanul Alexandru Gabor, în vârstă de 27 de ani, îşi face singur berea, în propria bucătărie. „Nici nu poţi compara o bere din comerţ, cu una făcută acasă", spune Alexandru Gabor, un specialist clujean în tehnologia informaţiei care, din august 2009 se poate mândri că îşi fabrică singur berea. La el în apartament.
„Dacă mai ies la o bere cu băieţii, mai beau ce găsesc în comerţ. Să fiu sincer, însă, nu-mi place, pentru că nu au personalitate. Sunt seci, acidulate şi cam atât", spune clujeanul. Aşa i-a venit lui Alexandru ideea de a-şi face propria bere, chiar în apartamentul în care locuieşte.
Mare amator de bere, a dorit să aibă, în propriul frigider, o bere aproape de calitatea celor belgiene sau americane, preferatele lui, greu accesibile, însă, românilor. Şi-a comandat atât din România, cât şi din Belgia, ustensilele şi materia primă de care e nevoie pentru producere la domicilu a unei „şarje" de bere. Astfel, în august 2009 gaşca lui de prieteni s-a bucurat de o bere de o calitate, cu nu mai puţin de 9% alcool. „Mult m-am mai chinuit apoi să fac o bere care să iasă atât de bună", povesteşte entuziasmat clujeanul.
Cum se face berea acasă
Pentru 30 de litri de bere, clujeanul are nevoie 11 kilograme de malţ, circa 30-40 de grame de hamei, apă, dar şi un plic de drojdie, comandat din Belgia. La acestea se adaugă ustensile precum o oală din inox de 45 de litri, o găleată cu fund fals pentru extragerea siropului din malţ, o damigeană, un dispozitiv de răcire rapidă, un capsator, sticle sau capace. „Malţul măcinat îl înmoi în apă. Siropul rezultat îl pun la macerat, la diferite temperaturi. Apoi adaug hameiul. Există credinţa populară că berea se face din hamei. Berea se face, de fapt, din malţ şi apă. Hameiul dă doar amăreala şi gustul", povesteşte Alexandru Gabor.
Apoi, lichidul obţinut tre