Tot mai mulţi ciobani renunţă să-şi ducă mieii în pieţe, spunând că ies mereu în pierdere. Ei preferă să-i vândă musulmanilor. Puţini crescători de oi mai au animale de vânzare. Cei care vor să fie siguri că de Paşte vor mânca miel românesc trebuie să se grăbească şi să dea un avans de până la 20%.
România a intrat în criza alimentară
Cine umflă preţurile la produsele alimentare
Scumpirea cartofilor în România, judeţ cu judeţ
Mioarele crescute de oi în stânele din judeţul Botoşani sunt foarte apreciate în ţările arabe şi în Turcia. Oamenii de afaceri musulmani, majoritatea cu diverse investiţii în Constanţa, vin în localităţile botoşănene, în căutarea oilor frumoase.
Încă de luna trecută, arabii au ajuns şi în sudul judeţului Botoşani, la stânele din Călăraşi, şi au ales cei mai graşi şi frumoşi miei. Au bătut palma cu ciobanii, au dat avans şi vor lua mioarele la jumătatea lunii aprilie, pentru ca animalele să aibă timp să mai ia în greutate.
Dumitru Boicu (30 de ani), unul dintre ciobanii din localitatea Călăraşi care creşte în stâna sa 190 de oi şi 70 de capre, a fost vizitat şi el de oamenii de afaceri arabi. Patronul unei firme din Constanţa este dispus să plătească 20.000 de lei pentru 130 de miei, unul şi unul. Afaceristul arab, stabilit în România, îi plăteşte peste 150 de lei pentru fiecare animal, indiferent de greutate. Preţurile sunt modice, dacă ne gândim că în pieţele din Botoşani kilogramul de carne de miel s-a vândut anul trecut şi cu 22 de lei.
„A venit arabul, a văzut mieii, i-au plăcut şi mi-a făcut oferta. Îmi convine să-i dau pe toţi angro, decât să mă plimb pe drumuri pentru un leu în plus la kilogram. Mi-a spus că jumătate dintre miei îi bagă într-un restaurant din Constanţa, iar restul mieilor vor pleca în Turcia, unde are afaceri", a spus Dumitru Boicu, care lucrează de trei a