Noua instituție de cultură din Capitală surprinde prin spectacole moderne, unde artiştii utilizează un limbaj direct, pe alocuri chiar violent, pentru a intra în pielea personajelor
Lansat acum cinci luni, Teatrul „Spălătorie" se adresează spectatorilor curajoşi, obişnuiţi cu un vocabular şi mesaje nonconformiste. Fondatorii noii instituţii culturale din Chişinău, Nicoleta Esinencu, Doriana Talmazan, Viorel Pahomi, Irina Vacarciuc şi Nora Dorogan, spun că apariţia teatrului a venit ca o necesitate.
„Era timpul să chemăm publicul să asiste la piese în care vorbim despre problemele noastre, politico-sociale, să punem întrebări alături de spectatori", a spus scriitoarea Nicoleta Esinencu. Numele „Spălătorie" a venit de la sediul în care sunt puse în scenă piesele, o clădire în care funcţionează şi o curăţătorie.
REVOLTAŢI DE REALITATE
„În timp ce făceam amenajarea sălii, auzeam non-stop centrifuga maşinilor de spălat de la celălalt etaj. Există însă şi un substrat simbolic", a mărturisit Nicoleta.
Printre cele mai renumite spectacole jucate pe mica scenă a „Spălătoriei" se numără „Fuck you Europe", „Sexul povestit celor mari", „A(II)Rh+", „Footage", piese ce abordează tema realităţii, a regulilor, a stereotipurilor impuse de fenomene instituţionalizate. „Nu mi-e frică să scriu aşa cum scriu, nu folosesc limbajul pe care-l posed de dragul şocatului", a menţionat dramaturga.
PREŢUL BILETULUI, STABILIT DE SPECTATORI
Actorii pieselor, dar şi co-fondatorii instituţiei, spun că apariţia unui astfel de teatru nu poate reprezenta un eşec.
„Spălătoria noastră nu este o afacere, însă, desigur că am avut nevoie de nişte investiţii. Avem noroc de prieteni care ne susţin în ceea ce priveşte promovarea şi publicitatea, apelăm şi la susţinători din afară. Credem că teatrul va rezista atât timp cât va exista dorinţ