Cursurile de nutriţie şi lecţiile practice de gătit sunt noul mod prin care municipalitatea încearcă să prevină obezitatea infantilă. 600 de copii între 5 şi 18 ani participă la proiectul „1-2-3 Let’s go - Promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru copiii din Bucureşti“.
În România, datele examenelor medicale efectuate în şcoli la clasele I, IV, VIII şi XII arată că numărul cazurilor de obezitate neendocrină (care nu e cauzată de disfuncţii ale glandelor endocrine) s-a dublat în ultimii nouă ani, creşterea fiind mai accentuată la copiii din învăţământul primar.
Proiectul „1-2-3 Let's go", iniţiat de Primăria Capitalei, propune îmbunătăţirea sănătăţii copiilor printr-un program intensiv desfăşurat pe parcursul a 20 de zile (până la data de 30 aprilie) în care copiii participă la lecţii despre nutriţie şi stil de viaţă sănătos, adaptate nivelului fiecărei grupe de vârstă şi completate cu demonstraţii de gătit.
La lecţia de gătit, toţi copiii vor „să iasă la tablă”
„Încercăm să ajungem la părinţi prin copil, care atunci când mama cumpără pâine albă să-i spună să cumpere integrală sau când prăjeşte să-i spună «haide să facem la grătar» pentru că, până la urmă, dacă generaţia nouă vine cu informaţie nouă va putea schimba ceva, deşi e greu", spune Lygia Alexandrescu, lector universitar doctor.
Instrucţiuni pentru părinţi
Salata de vară e foarte simplu de pregătit
Profesorii, care sunt instruiţi în paralel, au şi ei rolul de a-i influenţa pe părinţi. „Programul e bine-venit în sensul că vom transmite în continuare părinţilor cunoştinţele obţinute aici", explică Manuela Chiţea, educatoare la Grădiniţa Nr. 122 din Bucureşti. „În cadrul şedinţelor cu părinţii facem consiliere pe diverse teme şi vom include şi nutriţia. Din fericire, avem copii care fac parte din familii care se ocupă de sănătat