Proteste în zeci de şcoli din Botoşani şi Suceava. De mai bine de zece zile, cadrele didactice sunt în grevă. Profesorii sunt nemulţumiţi de întârzierile salariale. Liderii de sindicat avertizează că situaţia s-ar putea extinde, pentru că fondurile pentru plata salariilor nu ajung decât până în luna octombrie a acestui an.
Corespondentul RFI la Iaşi, Violeta Cincu
Profesorii din peste 20 de şcoli din judeţul Botoşani sunt luni, 28 martie, pentru a doua săptămână, în grevă generală. Cadrele didactice au anunţat că vor refuza să intre la ore, până când nu-şi vor primi salariile pe luna februarie.
Şi în judeţul Suceava greva generală continuă în peste 30 de unităţi şcolare. La sfârşitul lunii februarie, şeful Inspectoratului Şcolar Suveava declara că banii alocaţi prin bugetul din acest an sunt insuficienţi şi nu acoperă nici măcar necesarul pentru plata salariilor.
Prefectul de Suceava, Sorin Popescu a precizat la sfârşitul săptămânii trecute, după zece zile de proteste în mai multe şcoli că Guvernul a suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an, astfel încât cadrele didactice îşi vor putea primi salariile.
Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar din Botoşani şi Suceava au declarat că bugetele fiecărei localităţi trebuie modificate şi apoi trebuie întocmite statele de plată, astfel încât lefurile să fie plătite.
Dacă profesorii din Botoşani şi Suceava îşi vor primi banii luni, 28 martie, atunci vor pune punct protestelor.
Mai multe autobuze cu profesori din Botoşani şi Suceava au plecat duminică seara spre Bucureşti. Cadrele didactice protestează luni în faţa sediului Ministerului Educatiei.
Sindicaliştii au mai anunţat că vor solicita o întrevedere cu ministrul Daniel Funeriu, care să le explice cum a fundamentat bugetul, astfel încât s-a ajuns în situaţia în care cadrele didact