Partida a fost organizată de Centrul de politici pentru rromi şi de Ministerul de Externe. Pe 21 martie, de Ziua Internaţională pentru eliminarea discriminării rasiale, copii, sportivi şi personalităţi au jucat fotbal la Mogoşoaia.
Claudiu are 12 ani şi spune că a învăţat fotbal "prin antrenament". "La noi în zonă, în Ferentari, suntem vreo 27-28 de copii care am învăţat şi avem şi un instructor, pe Laur, cel cu jambiere albe", explică băiatul cu repeziciune şi-şi îndreaptă mâna spre un tânăr în cealaltă parte a terenului de fotbal. "Îmi place tot la fotbal, cel mai mult îmi place să fiu atacant", povesteşte Claudiu, cu pasiune, în timpul exerciţiilor de încălzire, dinaintea meciului.
Pe teren au jucat însă doar elevii de gimnaziu de a VII-a şi a VIII-a, iar cei mai mici au privit meciul pe margine. Lui Robert, 10 ani, nu-i plac în schimb flotările dinainte de meci. În rest, „îi place tot la fotbal". „Am învăţat de la prietenii mei. Ne vedem şi apoi dăm drumul la meci, la noi acolo, pe Ferentari, mai jucăm şi în şcoală, cu mingi de carton. Îmi place să fiu atacant, dar nu ştiu câte goluri am dat, că nu le număr".
Educaţie prin fotbal
„Am încercat prin sport să ţinem copiii în şcoală. Credem că sportul poate juca un rol foarte important în incluziunea socială şi pentru copiii din Ferentari, care sunt astăzi aici. Evenimentul acesta este foarte important, întrucât îi face să se simtă parte a societăţii româneşti", a explicat înaintea meciului, Valeriu Nicolae, preşedinte al Centrului de politici pentru rromi şi minorităţi.
Clubul de educaţie alternativă
Organizaţia a înfiinţat anul trecut în cartierul Ferentari din Bucureşti Clubul de Educaţie Alternativă, unde elevi de etnie rromă sunt ajutaţi să se pregătească pentru şcoală şi pentru viaţă, prin metode de educaţie nonformală. Pe lângă cursuri de film, fotografie, educaţie fina