Astăzi expiră termenul dat de Comisia Europeană (CE) Guvernului României pentru transmiterea unui răspuns în privinţa habitatelor de pe plaja Sulina afectate de o investiţie a Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea. Dacă CE va considera răspunsul Guvernului nesatisfăcător, va fi sesizată Curtea Europeană de Justiţie pentru a tranşa acest conflict. Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a declarat că a fost finalizată expertiza referitoare la obiecţiile CE în privinţa investiţiei de pe plaja Sulina.
„Experţii angajaţi de CJ Tulcea susţin că cele două habitate existente pe plajă ar fi fost afectate pe o suprafaţă foarte mică, de sub 1% din suprafaţa pe care s-au efectuat lucrări de amenajare pentru activităţi turistice. E vorba de o pasarelă construită pentru accesul turiştilor spre mare, care e amplasată în zona unde se află plante periclitate. Expertiza va fi trimisă la CE ca răspuns la suspiciunile privind prejudiciul de mediu produs de investiţia în cauză. Sperăm să închidem astfel conflictul apărut în urma unor sesizări ale organizaţiilor neguvernamentale de protecţia mediului", spune Grigore Baboianu.
Suspiciuni în privinţa expertizei
Ecologiştii din Deltă, care au declanşat conflictul soldat cu demararea procedurii de infringement, susţin că scandalul e departe de a fi închis. Există suspiciunea că experţii angajaţi de CJ Tulcea pentru constatarea prejudiciului adus de investiţie habitatelor sălbatice de pe plajă, în baza unui contract de 50.000 lei, nu ar fi cei mai potriviţi pentru o astfel de evaluare. Ecologiştii spun că experţii Asociaţiei Hidrologilor din România ar fi specializaţi în evaluarea habitatelor acvatice, nu în cele terestre, cum e cazul volburei de nisip afectată la Sulina.
CJ mai preia alte 3,2 ha de plajă
O altă suspiciune se referă la intenţia CJ Tulcea şi a Primărie