Cunoscutul explorator John Smith, iubitul celebrei Pocahontas, a luptat în bătălia de la Guruslău. „Adevărul de Seară“ Zalău publică de astăzi, zilnic, cinci poveşti necunoscute din istoria Sălajului. Acestea se găsesc în „Curiozităţi sălăjene“, scrisă de sălăjeanul Gyorfi Deak Gyorgy.
Mulţi cunosc povestea primilor colonişti englezi din America, care ar fi pierit de foame dacă Pocahontas, fiica unei căpetenii amerindiene de la începutul anilor 1600, nu s-ar fi îndrăgostit de chipeşul căpitan englez John Smith şi nu şi-ar fi convins semenii să-i hrănească pe englezi. Acest episod stă şi la baza Zilei Recunoştiinţei, pe care americanii o sărbătoresc în fiecare an.
Puţini ştiu, însă, că înainte de a ajunge în America, John Smith a participat la bătălia de la Guruslău, sub comanda lui Mihai Viteazul. Povestea vieţii tumultoase a aventurierului englez poate fi găsită în cartea „Curiozităţi sălăjene“, scrisă de sălăjeanul Gyorfi Deak Gyorgy.
Din mercenar, nobil transilvănean
Potrivit scriitorului din Jibou, John Smith s-a născut în 9 ianuarie 1580 la Willoughby (Lancashire) şi a rămas orfan la vârsta de 13 ani, drept care a fost nevoit să înveţe meseria armelor şi la 16 ani s-a înrolat ca mercenar în Olanda. A participat la campaniile antiturceşti din partea de sud a Ungariei, apoi la cele din Transilvania şi Muntenia, sub comanda generalului Basta. În 9 decembrie 1603 este înnobilat de principele Báthory Zsigmond, printr-o diplomă care-i acordă ca blazon un scut cu capetele celor trei turci pe care i-a răpus în confruntările directe din timpul luptelor din Transilvania.
În solda lui Basta
„Care să fi fost bătălia în care tânărul englez s-a remarcat şi şi-a dovedit vitejia pentru care a fost înnobilat? Cel mai probabil lupta de la Guruslău din 3 august 1601, unde s-au înfruntat coaliţia celor cinci naţiuni adunat