Elevii de la Colegiul de Artă „Ion Vidu“ din Timişoara fac balet într-o sală mult prea mică. Tinerii de la singura şcoală de coregrafie din zona de vest fac performanţă într-o sală de câţiva metri pătraţi.
Daniela Andreaş este mama unei fetiţe de clasa a IX-a de la coregrafie. Ea povesteşte cum, de cinci ani, cheltuieşte sute de lei pe lună pentru ca fetiţa ei să-şi îndeplinească visul. „Nu pot să renunţ la visul copilului meu, dar cheltuielile sunt tot mai ridicate, de la zi la zi. Pe lângă echipament, în valoare de câteva sute de euro, mai plătim şi chirie pentru o sală de la Casa Studenţilor. Cheltuim zeci de milioane odată la câteva luni, în timp ce, la şcoală, copilul meu stă înghesuit la ore", a declarat ea.
Clase fragmentate, cursuri până târziu
Sala de nici 30 metri pătraţi găzduieşte aproape 100 de elevi din clasele V-VIII, care studiază coregrafia la Liceul „Ion Vidu". Şeful catedrei de coregrafie, Sorin Bătică, spune că dimensiunile unei săli de profil ar trebui să fie minimum de talia unei scene. „Am avea nevoie de un spaţiu de cel puţin 100 de metri pătraţi. Toamna, când se face orarul îmi ies fire albe. O grupă se formează din 15 elevi. Cum nouă nu ne încap atâţia în sală, pierdem foarte mult timp cu fragmentarea lor în grupe de câte trei. Aşa se face că elevii stau în şcoală până la ore târzii", povesteşte Sorin Bătică.
Rezolvarea, amânată de autorităţi
De ani de zile, Inspectoratul Şcolar Timiş respinge soluţiile propuse, pe motiv că nu are finanţare. „De câţiva ani încoace, încercăm să îi convingem pe cei de la inspectorat să facem o sală într-o mansardă deasupra foaierului. Numai studiul de fezabilitate costă însă 10.000 de euro. Se pare că pentru artă nu sunt bani", a declarat Bătică.
Profesorul povesteşte cum, singura şansă a elevilor de a exersa în condiţii normale a fost spulberată de directorul Op