Compania de explorare și producție de petrol și gaze Zeta Petroleum anunță că rezervele de gaze naturale de la Bobocu, rămase în urma exploatațiilor din anii anteriori, s-ar putea ridica a circa 765 milioane metri cubi.
Conform unei prime evaluări efectuate în 2008 la Bobocu, în județul Buzău, exista o rezervă probabilă de gaze naturale de circa 1.700 milioaen mc, din care s-au produs 935 milioane mc până în 2001. Evaluarea achiziției seismice 3D din 2010 oferă însă informații noi, din care rezultă exitența unoe rezervoare independente.
„Rezervele probabile de gaze rămase în lobii ce au produs anterior pot fi estimate la circa 765 milioane metri cubi, rămânând ca să finalizăm estimarea resurselor și rezervelor în lobii noi identificați și cele cantonate în depozitele situate sub zăcământul existent, la adâncime”, a declarat Bogdan Popescu, director general al Zeta Petroleum România.
Zeta intenţionează să readucă în producţie acest zăcământ prin forarea de noi sonde şi, acolo unde este posibil, prin reactivarea sondelor vechi. În 2011 Zeta a planificat finalizarea evaluării seismicii 3D şi va propune ANRM, în urma finalizării studiului de zăcământ aflat în curs, fie o sondă nouă fie o sondă deviată de la una din sondele existente, iar prima producţie de gaze, în caz de succes, este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2011. Partenerul strategic al companiei Zeta în proiectul Bobocu este Cooper Energy Limited, companie publică australiană, care va investi minumum 16 milioane de dolari pentru prima fază de dezvoltare a zăcământului.
Zeta deţine concesiunea asupra zăcământului din 2007, moment în care a debutat şi reevaluarea acestuia. În 2009, rezultatele analizei preliminare au indicat prezenţa unor bariere de curgere care nu fuseseră identificate de cercetările anterioare. Achiziţia seismică 3D, realizată pe o suprafaţă de 75 km2, of