În 2010, au fost retrase de pe piaţă, în urma controalelor, fiole cu soluţie ce conţinea particule de sticlă. Experţii ţin să menţioneze că inclusiv pacienţii pot reclama neplăcerile de la medicamente.
Internetul este "piaţa neagră" de desfacere a medicamentelor, dar nu tot ce se găseşte în farmacii este garantat. Anual, sunt retrase de pe piaţă medicamente, fie din cauza greşelilor de inscripţionare a ambalajului şi a prospectului, fie atunci când substanţele active sunt în cantitate mai mare sau mai mică decât cea normală.
Autorităţile sunt obligate să retragă de pe piaţă medicamentele după ce descoperă în compoziţia acestora substanţe periculoase. Deşi, teoretic, avem un sistem de farmacovigilenţă aliniat la normele UE, producătorii sunt cei care urmăresc efectele adverse ale medicamentelor, de teama măsurilor dure. Foarte mulţi pacienţi şi medici nu au auzit că şi ei pot reclama efectele secundare ale medicamentelor.
Două produse injectabile suspecte, retrase în 2010
La sfârşitul anului trecut, au fost retrase de pe piaţă şi distruse 13 tipuri de medicamente. În anumite fiole de Methotrexat (50 mg, soluţie injectabilă/perfuzabilă), administrat în tratamentul leucemiei, s-au identificat particule de sticlă, iar în altul, Velcade (3,5 mg, pulbere pentru injecţii), folosit tot în tratamentul leucemiei, s-au identificat anumite particule suspecte după reconstituire. Restul au fost retrase din cauza neconformităţilor amabalajului şi prospectului.
"Din adresa către Agenţia Naţională a Medicamentului a Sandoz (producătorul Methotrexat), reiese că pentru seriile distribuite în România, cu termenul de valabilitate sub 28 de luni, s-a transmis distribuitorilor cererea de blocare şi intenţia de a le retrage de pe piaţă. Următoarele loturi se intenţionează să fie menţinute pe piaţă prin adăugarea unor dispozitive car