Ambasada Statelor Unite la Bucureşti făcea încă din august 2007, potrivit unor telegrame diplomatice care au intrat în posesia Rl, un "top cinci" al oligarhilor români: Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vîntu, Ioan Niculae, Gigi Becali, dar şi un clasament al baronilor locali, în fruntea căruia tronează senatorul UDMR, Atilla Verestoy.
Consilierul politic al ambasadei americane, Theodore Tanoue, explica într-o depeşă către Departamentul de Stat de la Washington, existenţa acestui top pornind de la faptul că după 1989 doar "un mic grup de indivizi", conectaţi la informaţii provenite din fosta Securitate au reuşit să profite de marile privatizări, iar în paralel o serie de baroni locali au putut să-şi impună influenţa folosind acelaşi tip de pârghii. "Nici unul dintre aceştia nu este legat exclusiv de un singur partid, chiar dacă unii dintre ei chiar sunt membri ai unor formaţiuni politice" precizează diplomatul american, adăugând că mulţi dintre oligarhii şi baronii români au legături subterane cu foşti ofiţeri de securitate sau cu persoane din actualele servicii secrete şi-şi promovează propriile interese prin trusturile media pe care le deţin.
1. Dinu Patriciu este prezentat în descrierea din 2007 a consilierului politic al Ambasadei SUA la Bucureşti ca un apropiat al premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, cu pârghii de acţiune asupra Guvernului, dar şi ca cel care are un „control esenţial" asupra PNL. În plus, raportul trimis de diplomatul american la Washington notează „relaţiile strânse" dintre Patriciu şi fostul premier Adrian Năstase, sub guvernarea căruia a preluat afacerea Rompetrol. Caracterizarea lui Patriciu ca oligarh menţionează arestarea sa în 2005 sub acuzaţii de spălare de bani, evaziune şi fraudă fiscală, „eliberarea sa imediată" şi progresul lent al procesului.
2. Dan Voiculescu apare în topul oligarhilor român