Chiflele şi brioşele vândute în zona preparatelor de brutărie proaspete din supermarketuri sunt adesea produse decongelate care pot fi vechi şi de un an. Mulţi cumpărători, tentaţi de aroma proaspătă de cuptor, cred că pâinile şi chiflele cu seminţe pe care le cumpără au fost copate chiar în acea zi. Totuşi, multe din produsele de la raft sunt adesea dezgheţate înainte de a fi expuse în galantarul brutăriei, potrivit unei anchete Daily Mail.
UE: pe ambalaj să existe menţiunea "produs precongelat" Potrivit anchetei Daily Mail, o gamă largă de produse de panificaţie, de tipul pâinii, gogoşilor, brioşelor, biscuiţilor cu fructe sau fursecurilor, cumpărate de milioane de oameni zilnic, nu sunt nici pe departe atât de proaspete cum par. Acestea sunt supuse unui proces termic, complex: îngheţate în prealabil, "alterate" industrial sau chimic, depozitate săptămâni de-a rândul, ele sunt servite ulterior cumpărătorilor "aburinde". Potrivit jurnaliştilor britanici, unul din cei mai mari furnizori de produse de panificaţie pentru centrele comerciale, CSM, îi sfătuia pe comercianţii să dezgheţe şi apoi să încălzească produsele de pe raft, în ideea de a le face să pară abia scoase de la cuptor. Practica, deconspirată de jurnalişti şi consumatori, a fost catalogată drept "escrocherie". Un client nemulţumit i-a manifestat revolta şi a afirmat public, în numele mai multor consumatori păcăliţi, că supermarketurile ar trebui să precizeze dacă un produs a fost sau nu dezgheţat în prealabil.
Un reprezentant al companiei citate i-a spus unui reporter sub acoperire că produsele de brutărie precongelate au o durată de viaţă de un an în stare congelată, dar, odată dezgheţate, trebuie consumate în maximum o zi. "Aceste bunuri de panificaţie delicioase au acelaşi gust ca atunci când ar fi fost proaspăt făcute, iar faptul că pot fi dezgheţate şi servite rapid înseam