În Postul Mare cei mai mulţi dintre credincioşi uită de cărnuri şi brânzeturi şi încearcă să consume mai multe verdeţuri şi legume. Tocmai de aceea, spanacul, leurda şi urzicile ar trebui să fie la mare căutare în această perioadă. Oamenii însă nu se prea îngrămădesc să le cumpere, spun negustorii din pieţele timişorene. Afectaţi serios de criza financiară, cumpărătorii au ajuns să creadă că până şi aceste verdeţuri, ce alcătuiau cândva meniul celor mai săraci, au ajuns să fie adevărate trufandale, cu preţuri care le fac intangibile. Târâindu-şi după ei sacoşele goale, unii cumpărători bat minute în şir pieţele timişorene pentru a se rezuma în final la câteva grămezi de urzici şi trei ridichi aruncate deasupra.
Sezonul „verziturilor”
Ceapă verde, urzici, spanac, leurdă şi salate de toate culorile umplu tarabele din pieţele timişorene. Şi sute de potenţiali clienţi se perindă printre mesele precupeţilor. Cumpărătorii cântăresc verdeţurile din priviri, examinează atent preţurile, apoi se caută de bani prin portofele subţiri. „N-au oamenii bani. Nici de nevoie nu mai cumpără urzici. Zic că îs scumpe. Dar dacă şi la un leu grămada e mult, eu ce o să fac?! Câte ore nu am stat şi eu aplecată ca să le adun, dar nu ştie nime’...”, se plânge o precupeaţă din Piaţa „Badea Cârţan” unei vecine de tarabă, care o aprobă strângându-şi buzele. O femeie se apropie de masa pe care stau grămăjoare, mai mici şi mai mari, cât să le strângi într-o mână, frunze de leurdă. „Cu cât dai grămada, mătuşă? Că nu-i văd preţul..”, o întreabă, trecându-şi degetele printre frunzele subţirele. Precupeaţa îi răspunde, sărind să pregătească o pungă, chiar dacă femeia nu dă semne să se caute de portofel.
Cumpărătorii trec printre mese, se uită la verdeţuri şi se hotărăsc greu ce să cumpere. Leurda, un fel de salată cu iz de usturoi, a împânzit pieţele