Aproximativo sută de tineri, de o parte şi de cealaltă a Prutului, s-au strâns duminică, 27 martie, în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a marca 93 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Nu le-a păsat de frigul şi lapoviţa cu fulgi timizi. Au încins o horă, s-au înfăşurat în tricoloruri, au aplaudat şi şi-au făcut poze lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Acum 93 de ani nu se deosebeau de românii de dincoace de Prut.
Pe la ora 15.00, din boxele cocoţate pe o maşină răsună „Hora Unirii" şi „Răsai" de Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Basarabenii din Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) împart tricoloruri şi dansează, zgribuliţi de frig. „Ideea noastră a fost de a aduna cât mai mulţi tineri, din organizaţii şi ligi din Iaşi şi nu numai, pentru a marca unirea şi a realiza una măcar sprituală, pentru că suntem conştienţi că e prematură o discuţie despre unirea politică. Hora ne uneşte pe toţi, pe cei de-o parte a Prutului şi pe cei de cealaltă, de asta am ales să jucăm una", îmi zice Igor Rotaru, preşedintele ATRAG, şi se duce să schimbe melodia care poate fi auzită şi din blocurile de peste stradă. De la un geam, o femeie cu un aparat de fotografiat în mâini dă uşor din cap, pe ritmurile piesei. De data asta, ascultăm „Treceţi batalioane române Carpaţii" şi se dă startul unei fredonări comune.
Dinspre staţia de tramvai se apropie câţiva băieţi gălăgioşi cu paşi alerţi. Aflu despre ei că sunt de la Tineretul Naţional Liberal (TNL) din Iaşi. Râd şi îmi explică în termeni specifici vârstei că Rusia „ne-a fraierit. Noi am pierdut Basarabia într-o mare ţeapă. Rusia ne-a promis-o, dar nu s-au ţinut de cuvânt. Vrem să conştientizăm populaţia, vrem să sărbătorim. Sângele român circulă prin fiecare". Singura fată care e cu ei tremură şi îşi loveşte picioarele între ele. „Numai mie mi-e frig" îmi zice şi imediat izbucneşte în râs.
Solda