Specialiştii responsabili cu proiectul de modificare a Parcului Custozza şi a zonei istorice din Cetate au organizat, luni, o conferinţă de presă, în care au prezentat argumentele prin care se susţine reamenajarea ariei, în varianta pentru care au fost alocate fonduri de finanţare.
Au fost prezenţi preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Alba, Stelian Fleschin, arhitectul şef al muncipiului, Hedviga Călin, arhitectul Ioan Străjan şi autorul proiectului, arhitect Gheorghe Lăncrănjan Franchini. În proiectul prezentat, aceştia au susţinut că se va încerca în primul rând valorificarea cercetărilor arheologice, apoi a construcţiilor istorice şi, în ultimul rând, a spaţiului verde. Specialiştii au adus în sprijinul întocmirii proiectului, care va continua în varianta deja aprobată, modele ale altor cetăţi, care, în opinia lor, au fost reamenajate ţinând cont de aceleaşi priorităţi.
Cetatea a câştigat mult la capitolul zone verziamenajate
“Luând în considerare restricţiile impuse de atingerea nivelului iniţial de călcare şi de investigaţiile arheologice, lucrările trebuie să se înscrie în contextul spaţiilor similare din Europa. Cetatea Bastionară, în conjunctura actuală, când se derulează lucrări ample de reamenajare şi restructurare, în special în zona Şanţurilor, a câştigat foarte mult la capitolul zone verzi amenajate, demonstrând preocupare majoră a proiectanţilor în acest sens”, a declarat Stelian Fleschin. Acesta a precizat că proiectele mai pot suferi modificări substanţiale, în funcţie de natura şi importanţa descoperirilor arheologice.
“Nu s-a plecat la drum cu ideea de a fi rasă vegetaţia din Cetate”
Autorul proiectului de reamenajare, arhitectul Gheorghe Lăncrănjan Franchini, a prezentat în detaliu cum va arăta zona Parcului Custozza, precizând că unii dintre copacii seculari vor rămâne, în vecinătatea sediulu