După ce, în ultimii cinci ani, costurile sistemului de asistență socială s-au dublat, ca și cazurile de fraudă, luna aceasta a fost aprobată o strategie care va tăia în carne vie. Afectați vor fi, în egală măsură, și „hoții“, și cei mai săraci dintre români.
Pentru a beneficia de alocaţii duble, zece familii din județul Olt şi-au înregistrat copiii în mai multe localităţi... Mai multe persoane sunt cercetate de procurorii DIICOT Constanța, după ce au folosit acte false pentru a obține indemnizații de creștere a copiilor... 48 de femei din Galați au fost prinse că lucrau cu forme legale în timp ce primeau şi indemnizaţia de creştere a copilului...
Acestea sunt doar câteva dintre numeroasele cazuri de fraudare a sistemului de asistență socială, semnalate în presa ultimului an. De altfel, statistic, mai mult de 5% din dosarele de indemnizare pentru creșterea copilului sunt acordate în baza unor acte false, pondere care crește la 12% în cazul venitului minim garantat și la 14% în acela al indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.
Alături de creșterea numărului de șomeri și de pensionari, acestea sunt câteva dintre motivele pentru care cheltuielile cu prestațiile sociale ale Ministerului Muncii (MMSSF) și ale administrației locale s-au dublat din 2005 până acum, crescând cu circa un miliard de lei pe an, după cum susține ministrul Ioan Botiș. Este evident, deci, că venise timpul pentru o reformare a sistemului.
Schimbare radicală, până în 2013
Drept urmare, în prima parte a acestei luni, a fost aprobată „Strategia privind reforma în domeniul asistenței sociale“. În cele peste 34 de pagini ale documentului figurează zeci de măsuri ce urmează să fie luate, în intervalul 2011-2013, pentru reducerea cu aproape o treime a cheltuielilor din acest sector.
Cele mai importante schimbări sunt reducerea numărului celor asistaț