Telegramele Ambasadei SUA la Bucureşti, dezvăluite, recent, de Wikileaks, arată că Washingtonul a exercitat presiuni asupra Bucureştiului pe 3 fronturi principale: achiziţia avioanelor de luptă, achiziţia avioanelor comerciale şi adopţiile internaţionale.
În cazul avioanelor comerciale, semisuccesul diplomaţiei americane a fost unul rapid: la nici patru luni după ce ambasadorul Nicholas Taubman îşi informa superiorii asupra tentativei EADS de a înclina balanţa în favoarea Airbus, prin mituirea unor decidenţi din Guvernul Tăriceanu, şi cerea sprijinirea oficialilor Boeing, România a renunţat la achiziţia de Airbusuri şi a închiriat 3 aeronave Boeing 737-800.
În privinţa adopţiilor internaţionale, presiunile repetate ale adjunctului secretarului de stat, însărcinat cu afaceri externe, Maura Harty, la diverse niveluri, inclusiv la preşedintele Traian Băsescu, nu au dat roade, copiii adoptabili rămânând în România.
ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine erau cei îngrijoraţi că ar putea să apară O NOUĂ ŢARĂ - ROMANOVA
ROMÂNIA ÎN WIKILEAKS. Cine este DEEP THROAT al României. "Sursa" care le povesteşte americanilor că Elena Udrea că este ""Presidential Paramour""
În fine, programul înnoirii flotei româneşti de avioane de luptă are încă un rezultat indecis, în pofida deciziei CSAT favorabilă achiziţiei de avioane F16.
Mita de 30 de milioane de dolari
La 31 iulie 2008, ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, informa Departamentul pentru Comerţ al SUA că afacerile Boeing în România sunt periclitate de "concurenţa incorectă" a oficialilor EADS. Tarom se pregătea de o achiziţie uriaşă, de 10 aeronave de cursă lungă, iar Boeing 737-800 părea soluţia cea mai logică. Însă, Monte Frazier, reprezentantul regional al Boeing, l-a informat pe Taubman că EADS le-a propus un "comision" de 3% unor funcţionari din guvern, de la Ministerul Tra