Andreas Treichl, 58 de ani, care conduce grupul austriac Erste de peste 13 ani, a primit pentru rezultatele din 2010 o remuneraţie totală de aproape 2,8 milioane de euro, nivel mai mare cu 90% faţă de câştigul obţinut pentru 2009.
Dublarea venitului său de la bancă provine dintr-un bonus de performanţă acordat în contul anului 2009 şi care s-a ridicat la aproximativ 1,3 milioane de euro, după ce în urmă cu un an întregul board al Erste renunţase la bonusuri în contextul crizei.
Principalul criteriu pentru premierea CEO-ului Erste ţine de atingerea ţintei anuale de profit. În 2009 profitul net al grupului a fost de peste 903 mil. euro, faţă de o ţintă fixată la 1,15 mld. euro, însă obiectivul a fost considerat atins în condiţiile dublării costului cu provizioanele pentru credite, iar Treichl a luat un bonus cu 23% mai mare decât salariul anual care s-a ridicat la 1,050 mil. euro.
Chiar şi salariul efectiv al şefului Erste a crescut uşor faţă de 2009. Bonusul său de performanţă este plafonat la 200% din salariul brut anual.
De la izbucnirea crizei financiare internaţionale, Treichl a criticat în mai multe rânduri practicile de bonusare din industria bancară, referindu-se preponderent la marile bănci de investiţii.
Cu excepţia lui Martin Skopek, vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul (care a deţinut o poziţie similară la BCR până în vara trecută), toţi membrii boardului Erste au încasat anul trecut bonusuri de performanţă în contul rezultatelor pe 2009. În total, banca le-a plătit celor şase (şapte) membri (inclusiv Johannes Leobacher decedat toamna trecută) bonusuri în valoare de aproape 3,7 milioane de euro. Remuneraţiile totale acordate echipei de top management au însumat peste 8,8 mil. euro (aproape dublu faţă de 2009), din care Treichl a luat peste 30%. Manfred Wimmer, CFO al Erste şi fost CEO al BCR, a primit un salariu anua