Din cate stiu eu, primul restaurant de gastronomie fina frantuzeasca (haute cuisine) a fost (acum defunctul) La Villa, aproape de Casin, al unui bogatas roman care a vrut mai degraba sa faca o demonstratie de forta si de imagine, decat sa faca din asta o afacere.
Apoi a urmat Heritage, facut cu o investitie enorma, pentru care a fost adus David Contant in Romania, un chef francez care a lucrat toata viata numai in mari restaurante. Acolo a si ajuns sous-chef al lui Georges Blanc, unul din cei mai faimosi chefs din lume, care detine unul dintre foarte putinele restaurante cu 3* Michelin, la Lyon, oras care e considerat capitala gastronomiei fine frantuzesti. Mancarea de la Heritage era cel putin de nivelul unei stele Michelin, mai ales la inceput, cand toate produsele erau aduse din Franta, pana si faina si zaharul.
Pentru ca trebuie stiut un lucru: in “haute cuisine” produsele si ingredientele fac marea diferenta, mult mai mult decat retetele in sine, pe care le cunoaste toata lumea si care nu mai sunt de mult un secret. Or, ca sa mentii asemenea standarde trebuie sa bagi mana adanc in buzunar, mai ales daca sunt putini clientii dispusi sa plateasca pentru asta. Nu s-a mirat multa lume, deci, atunci cand Heritage-ul a cedat si el, chiar cu atatia bani pusi la bataie.
Au urmat apoi doua restaurante deschise pe langa niste hoteluri de lux (de 5*): Poem in Carol Parc Hotel si Concerto la Continental. La primul, doar denumirile din meniu sunt de haute gastronomie, contrazise insa de realitatea din farfurie; cel de-al doilea se apropie ceva mai mult, insa nici el nu ar intra asa cum este acum in atentia Michelinilor, nici pe departe. Ca si Heritage, si acestea sunt mai tot timpul goale si traiesc doar in umbra hotelurilor respective, pentru ca altfel ar fi fost inchide demult, sunt convins.
Dupa ce a plecat David Contant de la Heritage a fost