Lavoare, servicii de toaletă, bijuterii, flacoane pentru parfumuri, pudriere, perii de păr ale regilor şi reginelor României. Toate acestea se regăsesc în expoziţia "Mon boudoir", organizată de Muzeul Naţional Peleş.
Regina Elisabeta, cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva, iubea muzica, pictura şi literatura, astfel că la Castelul Peleş erau organizate numeroase serate muzicale, la care soseau invitaţi din întreaga Europă. Între invitaţi se regăseau împărăteasa Elisabeta (Sissi) a Austriei sau regina Ema a Olandei.
Am pătruns în universul fascinant al budoarelor familiei regale prin intermediul expoziţiei deschise publicului până la jumătatea lunii mai. Aceasta recompune universul reginelor şi regilor României, prin intermediul pieselor din patrimoniul regal. Sunt expuse obiecte uzuale, servicii de toaletă, coliere din sticlă millefiori lucrate în atelierele italiene Murano, ace de păr din argint filigranat cu pietre semipreţioase, perii de păr cu mânere din argint, flacoane de parfum din cristal, cutii de fard, bijuterii, piese de mobilier, servicii de toaletă, căni, ţucale cu monogramă. Sunt obiecte care nu se văd în fiecare zi, cu poveşti aparte, purtând semnătura unor manufacturi şi a multor artişti vestiţi: Emil Gallé, Josef Hoffmann, Louis Comfort Tiffany, August Bembé. La intrarea în sala de expoziţie este aşezată valiza cu trusa de voiaj a Reginei Maria, cu toate piesele pe care le conţinea. Într-o mapă, separată, se află plicurile inscripţionate cu crucea gamată, însemnul suveranei. Regina Maria nu pleca în vreo călătorie fără această valiză din piele maronie, tocită de atâtea drumuri... Maria a fost numită "regina artistă", fiindcă realiza cu pasiune şi cu talent lucrări de pictură, schiţe de mobilier, decoraţie interioară. Şi-a dovedit măiestria de specialist în design, decorând şi mobilând multe dintre reşedinţele regale