Sâmbătă a încetat din viaţă Ioan Grigorescu, cel care la 22 decembrie 1989 a fost adus la TVR să-l laude pe noul conducător. Preşedintele Iliescu l-a recompensat pe Grigorescu cu un post de ambasador în Polonia, pe care l-a deţinut în perioada 1993-1998.
Născut la Ploieşti, pe 20 octombrie 1930, Ioan Grigorescu şi-a construit o carieră de scriitor, scenarist şi om de televiziune vreme de jumătate de secol. Ioan Grigorescu a semnat, de-a lungul anilor, 15 volume de proză şi de reportaje de călătorie.
Dintre acestea, amintim „Lupta cu somnul", „Spectacolul lumii" şi „Paradisul murdar". Înainte de a fi corespondent de presă în Polonia, între 1956 şi 1958, a absolvit cursurile Institutului de Literatură „Maxim Gorki" de la Moscova. În calitate de publicist, a condus mulţi ani revistele „Contemporanul" şi „Cinema".
Ambasador în Polonia
După ce a devenit vicepreşedinte al Radioteleviziunii Române, a iniţiat festivalul „Cerbul de Aur". Pentru serviciile aduse regimului Ion Iliescu, a fost recompensat cu funcţia de ambasador al României la Varşovia, pe care a exercitat-o în perioada 1993-1998. De altfel, cu mai mult de două decenii în urmă publicase volumul „Pasărea Fenix - Doi ani în Polonia Populară".
Ioan Grigorescu a fost scenarist pentru 20 de lungmetraje, dar şi pentru „Spectacolul lumii", serialul TV de mare succes, care i-a adus popularitatea şi care a fost distins cu Premiul Academiei Române în anul 2001. De altfel, Ioan Grigorescu a fost recompensat de-a lungul timpului cu mai multe distincţii naţionale şi internaţionale.
Între 2004 şi 2006 a realizat încă un serial documentar de 26 de episoade despre România, difuzat pe TVR Cultural, precum şi un film dedicat lui Nichita Stănescu (2008). La începutul acestui an au fost lansate patru volume de sinteză din suita „Spectacolul lumii", iar alte două volume urmează să fie publica