Petrom a anunţat închiderea rafinăriei Arpechim Piteşti, unitate care acum doi ani reprezenta jumătate din capacitatea sa locală de rafinare de circa 8 milioane de tone de ţiţei. Compania a motivat că Arpechim este "prea mică, ineficientă şi fără ieşire la mare".
Pe de altă parte, datele arată că între 2008 şi 2010 importurile de produse rafinate s-au dublat la Petrom, de la 0,9 mil. tone la 1,7 mil. tone. Compania a vândut 5,5 milioane de tone de produse rafinate în 2010 pe piaţa locală, din care două treimi din rafinăriile locale şi restul din import.
Petrom preferă astfel să importe produse rafinate şi nu petrol pe care să-l rafineze local: în 2008 importurile de ţiţei erau de 1,8 mil. tone, iar în 2010 au ajuns aproape de zero. Firma extrage circa 4 milioane de tone de ţiţei din România.
"InvestiŢiile în rafinăria Arpechim constituie o provocare având în vedere că este o rafinărie fără ieşire la mare, care importă ţiţei şi în principal exportă produse finite", spun reprezentanţii Petrom în comunicatul în care a fost anunţată închiderea Arpechim.
Unitatea, pusă în funcţiune în 1964, a fost gândită ca un complex petrochimic. În 2007 avea peste 2.000 de angajaţi, iar în 2011 a rămas la 700.
Din 10 rafinării în 1989, cu o capacitate de circa 23 mil. tone, România a mai rămas cu 3, cu o capacitate totală de 12 milioane de tone. România consumă circa 9 milioane de tone de produse petroliere.
Singurele rafinării care vor mai funcţiona în România vor fi Petromidia (Rompetrol), care este la malul mării şi deci se poate alimenta pe Marea Neagră, Petrobrazi (Petrom), care nu depinde de importuri, având materia primă foarte aproape, iar Petrotel (Lukoil), care are acces la petrol rusesc. Însă nici Petrotel nu are ieşire la mare şi este mai mică decât Arpechim.
Petrobrazi are o capacitate nominală de 4,5 milioane de tone, Arpechim