Românii au început şi ei, în ultima vreme, să prindă gustul acţiunilor de voluntariat, fie în ţară, fie în străinătate, în special în state din lumea a treia. Unii îşi îngheaţă anii universitari, alţii iau o pauză în carieră atunci când simt că doar voluntariatul le poate aduce împlinirea dorită. Sursa: Adi Pîclișan
Alexandra Orosfoian, din Timişoara, a descoperit voluntariatul anul trecut. "Am aflat de pe net de şcoala din Danemarca, am aplicat, am fost admisă. Fac asta pentru experienţă, nu pot spune că toată viaţa mea am visat să ajung voluntar în Africa", povesteşte tânăra de 23 de ani, studentă la Facultatea de Economie, secţia Finanţe-Bănci.
Nouă luni de training
Cu şapte luni în urmă, Alexandra a renunţat cel puţin temporar la familie, facultate şi prieteni ca să plece la capătul lumii. Impresionată de viaţa africanilor din cele mai sărace ţări, tânăra a decis să le întindă o mână de ajutor. A aplicat în cadrul programului Humana People to People, iar în mai, când îşi va încheia stagiul de nouă luni de formare din Danemarca, va pleca în Africa.
Alexandra va face voluntariat în Mozambic, unde le va preda limba engleză copiilor subnutriţi şi, la fel ca şi ceilalţi voluntari, le va vorbi localnicilor despre importanţa igienei corporale.
"Ca alb eşti văzut altfel. Ştim de la colegii care au fost deja în ţările africane că localnicii au impresia că “muzungu", adică albii, sunt atoateştiutori. Pe de altă parte mulţi dintre copiii din Africa nu au văzut niciodată vreun alb şi se sperie. Cel mai greu, cred, va fi să-i facem să priceapă că înainte de masă este obligatoriu să se spele pe mâini. Mai e de luptat şi cu mentalităţi de genul: dacă un bărbat este infectat cu HIV şi face sex cu o virgină, se vindecă automat", povesteşte Alexandra.
Taxă de 400 de euro
România este încă departe de trendul internaţional al ţărilo