Arta este pasiunea sa, deşi, fiind foarte activ şi dedicat comunităţii, se implică în multe proiecte sociale în satul în care s-a născut, Ciula, şi în care a revenit să-şi trăiască anii care i-au mai rămas.
Şi-a trăit cea mai mare parte a vieţii în Baia Mare. Timp de 45 de ani a trăit în acest oraş, construind case, pictând, sculptând şi cântând. Cântă la oboi şi taragot şi a ajuns să dobândească acest talent după ce, cunoscându-l şi devenind prieten cu artistul Dumitru Fărcaş, a urmat Şcoala de Artă, secţia instrumente de suflat. Însă artele plastice au rămas pasiunile lui şi pictează ori de câte ori are timp liber. Iar dacă nu are, pictează noaptea, când toţi ceilalţi dorm.
A revenit la origini
A lucrat în Germania mai mulţi ani, iar acolo a făcut studii aprofundate de creaţie şi design. Acum este pensionar şi în anul 2006 s-a mutat în satul părintesc, Ciula, din comuna Letca. „M-am pensionat şi am venit la rădăcini, la casa copilăriei. Doream mereu să am un loc retras să pot crea şi să fiu un om liber”, spune pictorul. Însă libertatea se pare că nu şi-a dorit-o destul de mult, deoarece, odată cu mutarea în Sălaj, a devenit preşedinte al Asociaţiei proprietarilor de păduri Ciuleana, în slujba căreia se realizează o serie de proiecte de împădurire.
Spune că şi-ar dori mai mult timp ca să poată face artă, însă neavându-l, lucrează în timpul nopţii şi la sfârşit de săptămână. „Arta pentru mine înseamnă totul, fiindcă toate clipele petrecute în alte activităţi, le socotesc clipe moarte, care lipsesc din viaţa mea. În toate momentele pe care le petrec în atelierul meu de creaţie, simt că renasc pentru o nouă viaţă”, spune artistul. Pictează mai ales peisaje de pe Valea Someşului, dar şi portrete şi flori.
Zeci de expoziţii personale
Gheorghe Indreican a avut de-a lungul anilor 24 de expoziţii personaleşi 60 de ex