După 58 de ani la conducerea landului Baden-Württemberg, conservatorii se regăsesc pentru prima dată în opoziţie - şi caută vina la Berlin, unde poziţia cancelarei Merkel este însă în continuare stabilă, nu în ultimul rând din lipsa unor adversari redutabili în propriul partid.
39% din voturi - acesta este cel mai slab rezultat al conservatorilor din Baden-Württemberg din 1952, când obţinuseră 36%, şi până astăzi. Considerat drept „patria mamă" a creştin-democraţilor, landul din sud-vestul Germaniei pare să fi pedepsit cel mai mare partid german pentru incoerenţa politicii nucleare a Guvernului de la Berlin.
„Fukushima este peste tot" îşi titrează cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) analiza rezultatelor scrutinului electoral, acordându-i o parte din vina pentru înfrângere lui Steffen Mappus, candidatul CDU şi până acum şeful guvernului regional din Baden-Württemberg. Până nu demult, Mappus se profilase ca unul dintre cei mai mari susţinători ai energiei atomice pentru ca, în urma accidentului de la Fukushima, să îşi schimbe radical poziţia - poate prea abrupt ca să fie cu adevărat credibil.
Alegeri la Stuttgart, schimbări la Berlin?
Însă marea înfrântă este Angela Merkel, cea care a dictat schimbarea de curs în sânul partidului ei; după ce în 2010 guvernul conservator-liberal a impus păstrarea în funcţiune a reactoarelor mai vechi de 30 de ani, în urma catastrofei din Japonia, Merkel a dispus oprirea pentru 3 luni a aceloraşi reactoare, urmând ca apoi să se decidă dacă acestea vor primi din nou autorizaţia de funcţionare sau vor fi închise.
Deşi criticată de aripa conservatoare a CDU, care o acuză că nu are poziţii politice stabile, - că ia decizii în funcţie de curentele de opinie de moment, Merkel îşi va păstra cel mai probabil funcţia - în rândurile partidului său neexistând la această oră un contracandidat demn de luat în