Prefectul de Maramureş, Sandu Pocol, pregăteşte un ordin prin care se va asigura paza perimetrelor miniere. Săptămâna trecută, un maramureşean a fost prins sub dărâmături şi altul a fost electrocutat în timp de încercau să fure fier vechi din fostele mine.
Cele peste 20 de perimetre miniere din Maramureş, foste mine, sunt adevărate pericole. Tot mai mulţi maramureşeni se duc la furat cărămidă şi fier vechi. „Foamea e mare şi inconştienţa pe măsură. Chiar nu mai avem ce să le facem, pentru că de multe ori suntem depăşiţi numeric“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“ Baia Mare, Ovidiu Gâlcă, directorul Remin, companie care administrează 13 perimetre miniere din Maramureş.
Două incidente grave
Numai săptămâna trecută au avut loc două evenimente nefericite: un bărbat de 46 de ani, de etnie rromă, tată a opt copii, a fost prins sub dărâmături la Uzina de Preparare a Minereurilor Baia Mare. La nici două zile, un tânăr de 17 ani s-a electrocutat la Mina Herja, în timp de încerca să fure nişte componente de fier.
Cei doi au scăpat cu viaţă, dar autorităţile spun că trebuie să găsească urgent o soluţie pentru a evita o tragedie ca cea petrecută în urmă cu trei ani când un bărbat a murit în Mina Ilba după ce a intrat să fure fier vechi. Teoretic, aceste perimetre ar trebui să fie păzite, dar proprietarii, respectiv Remin şi Conversmin, nu au bani să plătească oameni pentru pază.
„Asistăm neputincioşi la vandalizări“
Fiecare dintre cele 13 perimetre miniere administrate de Remin are peste 10 guri de galerie fiecare, iar asigurarea pazei este, practic, imposibilă. „Din cei 215 angajaţi ai companiei, câte 15 -20 asigură paza la fiecare perimetru. Totuşi, suntem în imposibilitatea de a opri «vandalii»“, a reclamat Gâlcă. „Au ajuns inginerii să asigure paza şi când suntem depăşiţi numeric apelăm la numărul de Urgenţă 112. Asistăm neputinc