ESENTIALDescarca Legea Picnicului (format PDF) Deputaţii Sulfina Barbu (PD-L), Adriana Săftoiu (PNL), Carmen Moldovan (PSD) şi Attila Korodi (UDMR) au iniţiat o propunere legislativă privind desfăşurarea activităţii de picnic. Proiectul a fost depus la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind camera decizională.
Pentru că după fiecare picnic rămân multe deşeuri, pentru că în fiecare primăvară şi vară pădurile, râurile, lacurile din jurul oraşelor sau din diferite zone turistice se transformă în adevărate gropi de gunoi, deputaţii s-au gândit să reglementeze ieşirea la iarbă verde. „Scopul proiectului este acela de a preveni, a reduce şi elimina impactul negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic”, mai susţin iniţiatorii.
Potrivit proiectului, prin activitate de picnic se va înţelege „orice activitate de recreere desfăşurată pe domeniul public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrative teritoriale, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/sau de alimente, precum şi, după caz, aprinderea sau nu a focului”.
Aşadar, picnicul pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrative teritoriale, cu excepţia zonelor special amenajate şi a zonelor indicate va fi interzis. Zonele special amenajate vor fi cele dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă. Zonele indicate vor fi cele din parcurile şi pădurile aflate în intravilanul oraşelor în care activităţile de picnic, cu excepţia aprinderii focului, vor fi permise.
Cei care vor dori să iasă la picnic vor avea următoarele obligaţii: să nu distrugă sau să degradeze panourile informative, indicatoarele; să arunce deşeurile în locurile special amenajate; să