Muammar Gaddafi ar putea scăpa teafăr, nevătămat şi, posibil, neanchetat, dacă acceptă să părăsească Libia acum şi să plece, eventual într-o ţară care nu se află sub jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale. Este o posibilitate discutată şi agreată, neoficial, de o parte a statelor implicate în intervenţia militară din Libia, notează The Telegraph. Sursa: Reuters
Oficial, coaliţia internaţională care participă la intervenţia din Libia a decis azi că misiunea militară, al cărei control va fi preluat în scurt timp de NATO, va continua până când liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, va respecta termenii rezoluţiei ONU ce vizează protejarea civililor.
Reuniţi la Londra, reprezentanţii ONU, NATO, ai Ligii Arabe, Uniunii Africane şi ai ţărilor care sprijină aplicarea rezoluţiilor ONU privind Libia, inclusiv România (reprezentată de Teodor Baconschi), au mai decis instituirea unui grup de contact care va coordona eforturile politice ce vizează ţara nord-africană. Prima întâlnire a acestui grup va fi găzduită de Qatar, o mişcare de PR, care vine să sublinieze că statele arabe sunt alături de Occident în eforturile din Libia.
„S-a ajuns la un consens. Participanţii la reuniune au decis în unanimitate că Gaddafi trebuie să părăsească ţara”, a precizat ministrul italian de externe, Franco Frattini. Întrebat despre implicaţiile pe care le-ar atrage după sine un eventual exil al lui Muammar Gaddafi, Frattini a subliniat totuşi că acest lucru nu are cum să fie sinonim cu imunitatea. „Nu se poate, nu putem spune asta, pentru că imunitatea, ar fi o încălcare a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat Frattini, potrivit AFP, citată de Agerpres.
„Îl îndemnăm pe Gaddafi să plece şi să nu mai cauzeze vărsare de sânge”, a declarat și premierul Qatarului, şeicul Hamad bin Jassim al-Thani, care a adăugat că oferta lansată d