O frunză creată artificial imită procesul natural de fotosinteză şi ar putea deveni o sursă de energie suficientă pentru alimentarea cu electricitate a unei gospodării, spun cercetătorii de la MIT care au creat dispozitivul, potrivit revistei de tehnologie Wired.
Dispozitivul a fost descris drept o celulă solară avansată. Frunza este lăsată să plutească într-un vas cu apă. Cu ajutorul luminii soarelui, ea va separa cele două componente de bază ale apei, oxigenul şi hidrogenul, care vor fi stocate într-o celulă de combustibil folosită pentru a produce electricitate, explică Daniel Nocera, profesorul MIT care a perfecţionat sistemul. Testele preliminare au dovedit că frunza este stabilă deoarece poate funcţiona timp de 45 de ore fără întrerupere. Ea este făcută din materiale obişnuite şi ieftine, precum siliconul sau calatizatorii chimici şi este de 10 ori mai eficientă la realizarea fotosintezei decât o frunză naturală.
Frunza artificială, similară cu prototipul din imagine, imită procesul de fotosinteză al plantelor şi este considerată "un Sfânt Graal al ştiinţei". Foto: Daily Mail
Frunza ar putea produce suficientă energie pentru a alimenta cu electricitate o gospodărie întreagă, folosind mai puţin de patru litri de apă pe zi, susţine Nocera. Profesorul a semnat deja un contract cu o companie internaţională pentru a comercializa ideea sa inovatoare. Tata Group, un conglomerat indian, speră că "energia personalizată" dezvoltată de Nocera ar putea fi integrată într-o centrală mică, de sine stătătoare care să reinventeze alimentarea cu energie a zonelor rurale şi să le ofere electricitate celor peste trei miliarde de oameni care nu sunt conectaţi la nicio sursă de curent. Prototipul centralei va fi gata peste un an şi jumătate.
Dispozitivul dezvoltat de Nocera nu este primul care încearcă să imite procesul de fotosinteză al plantelor. Pre