O echipă de cercetători va fora un tunel până în mantaua Pământului, începând din 2018.
Geologii Damon Teagle şi Benoit Ildefonse, de la centrul Naţional de Oceanografie din Southampton, Anglia, respectiv de la Universitatea Montpellier din Franţa, au spus că este cea mai mare încercare din istoria ştiinţei, informează Adevărul. Nu este o călătorie în miezul lichid al Pământului, dar mai aproape de el nu s-a ajuns niciodată.
Cercetătorii vor să aducă din mantaua Pământului roci din care să aflăm informaţii despre originile planetei. Mantaua conţine majoritatea rocilor planetei şi ele pot spune cum şi de ce se petrec cutremurele, cum plăcile tectonice produc tsunamiuri şi erupţii vulcanice.
Doctorul Teagle a spus că cel mai bun loc pentru forare este fundul oceanului, pentru că, acolo, crusta este mai subţire. Stabilirea locului săpăturii începe în această primăvară. Se vor organiza expediţii în Pacific în acest sens. Până acum sunt luate în calcul zonele Hawaii, Costa Rica şi Baja California. Odată ce încep să foreze, va dura minimum 2 ani, dacă totul merge conform planului, să ajungă la mantaua Pământului.
Sonda de foraj va ajunge la adâncimi unde temperature este de 300 de grade Celsius şi presiunea ajunge la 2.000 de atmosfere, adică 21.000 de tone pe metru pătrat. Plus că maşinăria trebuie să funcţioneze sub apă, la adâncimi de peste 4.000 de metri. Damon Teagle a spus că până acum, cea mai bună tehnologie de forare o au marile companii petroliere, dar ele au ajuns doar la doi kilometri adâncime sub crusta Pământului. Freza va fi impregnată cu diamante, pentru a face faţă rocilor extreme de dure.
Prima oară când oamenii au încercat să ajungă la mantaua planetei a fost în primăvara anului 1961. Proiectul denumit “Project Mohole” a fost însă un semi-eşec din lipsa fondurilor.
O echipă de cercetători va fora un tunel până în mantau