Geoană lăsa deschisă negocierii cu Rusia problema Moldovei, iar Antonescu ataca relaţia cu Moscova doar ca să se distanţeze de Băsescu. Influenţa oligarhilor a crescut în perioada suspendării. Sursa: VLAD STĂNESCU
Miniştri, prezidenţiabili, politicieni de ran gul al doilea sau oligarhi, toţi fac parte dintr-un puzzle pus pe masă de oficialii Ambasadei Statelor Unite, interesaţi de potenţialul Rusiei în relaţia cu România, mai ales în contextul situaţiei politice ten sionate de la Bucureşti.
O atenţie sporită este acordată în cablogramele WikiLeaks politicienilor care au avut o relaţie privilegiată cu oameni de afaceri controversaţi. Călin Popescu- Tăriceanu şi Crin Antonescu pe relaţia cu Dinu Patriciu, iar Mircea Geoană şi Varujan Vosganian pe relaţia cu Sorin Ovidiu Vîntu.
De la suspendare la prezidenţiale
Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, orchestrată în 2007 de PSD şi PNL, sub conducerea lui Mircea Geoană şi Călin Popescu-Tăriceanu, îi agită şi pe oficialii americani care remarcă o "creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia".
"În timp ce primul-ministru Tăriceanu şi liderul opoziţiei Geoană, împreună cu aliaţii din vechea gardă post-comunistă, se grăbesc în perioada de suspendare să-i ia preşedintelui ultimele puteri, şi interesele noastre pot fi afectate. Sunt semne care indică o creştere a influenţei oligarhilor influenţaţi de Rusia pe probleme de politică energetică", se arată într-o cablogramă a ambasadorului Stalelor Unite la acea vreme, Nicholas Taubman, publicată de hotnews.ro. Oficialul îşi declara îngrijorarea faţă de rolul oligarhilor "ca unealtă a intereselor ruseşti".
Semnalele către Washington se înteţesc, în 2008, fostul ministru al economiei Varujan Vosganian fiind prezentat ca un partizan al relaţiilor cu Rusia. "Vos ganian continuă să susţină relaţii mai str