Relaţiile româno-maghiare au trecut, de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, printr-unul dintre cele mai tensionate momente din ultima perioadă. Potrivit unui studiu sociologic, realizat de Institutul de Evaluare şi Strategie din Cluj, tot mai mulţi români s-au declarat iritaţi de gesturile unor extremişti maghiari. La nici două săptămâni, o serie de oficiali maghiari au ajuns la Cluj pentru a detensiona relaţiile dintre cele două state. Tonul a fost dat de preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, care a trecut sâmbătă prin Cluj. Luni, a fost rândul şefului diplomaţiei maghiare, Janos Martonyi, iar sâmbătă este aşteptat un alt reprezentant al Guvernului de la Budapesta, care va participa la inaugurarea oficială a statuii regelui Matia Corvin, care a fost restaurată prin eforturile financiare ale guvernelor din Bucureşti şi din Budapesta.
Ramura de măslin a lui Martonyi
Ministrul maghiar de Externe a venit cu o adevărată ramură de măslin la Cluj. Janos Martonyi a susţinut mai multe conferinţe, în care a afirmat răspicat faptul că Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Mai mult, el a declarat că reprezentanţii Ungariei fac lobby în capitalele europene, inclusiv în Franţa, Germania, Finlanda şi Polonia, pentru a-i convinge pe oficialii acestor state să accepte cât mai rapid aderarea României şi Bulgariei.
"Aderarea României la Spaţiul Schengen este în interesul maghiarimii", a spus Janos Martonyi. Ministrul maghiar de Externe a admis că există încă şi voci care încă nu au conştientizat acest lucru şi s-a referit la o serie de publicaţii maghiare, care au jubilat atunci când aderarea României a fost amânată. Însă Janos Martonyi a mai afirmat că "niciodată în cursul istoriei, relaţiile dintre România şi Ungaria nu au fost atât de bune ca acum".
El a adăugat că interesele