Piaţa imobiliară mondială operează la două viteze diferite, cu preţurile proprietăţilor din Occident care stagnează şi cele din economiile emergente care cresc în viteză, scrie cotidianul britanic The Guardian.
La nivel mondial, preţurile caselor au înregistrat o creştere modestă anul trecut, de 2,8%, după ce au înregistrat un declin de 3,8% în anul 2009, potrivit unui raport al firmei Knight Frank. În România, preţurile locuinţelor au scăzut anul trecut cu 15%, conform calculelor ZF.
Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Asia de Sud-Est, iar cele mai scăzute în Europa. În Hong Kong, preţurile au sărit cu 20%, fiind regiunea cu cele mai mari creşteri de preţ de pe piaţa imobiliară, în timp ce Irlanda a înregistrat cel mai important declin de 11%, potrivit Knight Frank.
Valoarea imobiliarelor din Marea Britanie a crescut cu doar 0,7%, în timp ce în Germania creşterea a fost cu 3%. În SUA, preţurile au pierdut 4,1%.
"Datele ascund diferenţe regionale majore, precum şi diferenţe de la stat la stat. Aceste date anuale ascund faptul că un număr tot mai mare de ţări sunt puse în situaţia unor mişcări negative ale preţurilor", spune Liam Bailey, director al departamentului de cercetare imobiliară din cadrul Knight Frank.
Procentul ţărilor care au înregistrat un declin al preţurilor pe segmentul imobiliar a crescut de la 31% la 41% în a doua jumătate a anului 2010. Liam Bailey a atras atenţia că piaţa imobiliară din unele regiuni din Asia, precum Mumbai sau coasta de est a Chinei, riscă să se "înfierbânte", după ce preţurile s-au dublat în numai 18 luni.
"Previziunile din acest an din SUA şi Europa sun în direcţia unor creşteri slabe. În SUA, rata de creştere a preţurilor ar putea fi puţin peste zero, în timp ce în Europa, aceasta ar putea fi zero sau chiar negativă", a mai spus Bailey. "Se pare că pieţele din Asia vor scăpa