Construirea tronsoanelor Sibiu-Piteşti şi Comarnic-Braşov va începe până în 2013.
Ministerul Transporturilor va începe până în 2013 lucrările de construire a două importante proiecte de infrastructură rutieră, anume tronsonul de autostradă Piteşti-Sibiu şi cel de pe Valea Prahovei, care leagă localităţile Comarnic şi Braşov, a spus ieri ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, în cadrul unui seminar dedicat infrastructurii rutiere.
În urmă cu câteva zile ministrul afirmase că lucrările vor începe în parteneriat public-privat în cazul autostrăzii de pe coridorul IV de transport pan-european (Sibiu-Piteşti) şi prin concesiune în situaţia autostrăzii de pe Valea Prahovei. Parteneriatul public-privat presupune înfiinţarea unei companii de proiect ce reuneşte statul şi o firmă privată care construieşte autostrada, primul participând cu terenul necesar, în timp ce concesiunea presupune construirea şi administrarea autostrăzii de către un concesionar. Potrivit lui Boagiu, dar şi conform cu un studiu de fezabilitate întocmit de firma Iptana înainte de 2005, autostrada Piteşti-Sibiu ar urma să coste trei miliarde de euro. Costul mare este explicabil prin riscurile ridicate ale alunecărilor de teren, care impun soluţii constructive deosebite. Proiectele celor două autostrăzi durează din perioada 2000-2005, însă nici un ministru al Transporturilor nu a reuşit implementarea lor. Dacă în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti nu s-a făcut nici un pas concret în afara studiului menţionat, în situaţia tronsonului Comarnic-Braşov au mai existat două tentative de concesiune, ambele eşuate din diferite motive.
400 milioane euro cheltuite în 2011
Deşi este evident că de la sosirea sa la Ministerul Transporturilor s-au înregistrat progrese, chiar şi minime (potrivit Finanţelor, fondurile UE cheltuite au crescut în cele şase luni scurse de la instalarea lui Boagiu