Londra găzduieşte marţi, 29 martie, o importantă reuniune a "grupului de contact" creat pe marginea crizei libiene. Circa 40 de ţări îşi trimit reprezentanţii în capitala Marii Britanii, unde urgenţa a devenit acum găsirea unei soluţii diplomatice şi politice la criza libiană.
Declaraţiile în acest sens s-au multiplicat în contextul acestei reuniuni şi toată lumea este de acord că soluţia la criza libiană nu poate fi doar militară. Franţa şi Marea Britanie au anunţat de altfel că vor lansa o propunere comună, marea obsesie a occidentalilor fiind prelungirea la infinit a conflictului, oarecum după modelul afgan.
Toată lumea este de fapt invitată să reflecteze şi să contribuie la imaginarea unui scenariu realist şi acceptabil: câteva ţări arabe, precum Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite au confirmat că vor participa la discuţiile de la Londra, la fel ca şi preşedintele Uniunii Africane.
Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon va fi şi el prezent, precum şi un reprezentant al Vaticanului.
Preşedintele american, Barack Obama, acuzat de Congres că s-a lansat într-un conflict fără nici o strategie privind încheierea sa doreşte şi el găsirea rapidă a unei soluţii. În contextul electoral al viitoarelor prezidenţiale din Statele Unite, Obama nu doreşte, în nici un caz, să i se reproşeze că ar fi antrenat America într-un nou război.
Turcia şi-a oferit serviciile de mediere în acest context, mai rămâne de văzut în ce sens şi dacă mai poate fi imaginată o soluţie bazată pe o eventuală plecare în exil a lui Gaddafi.
Italia pledează, s-ar părea, pentru un astfel de scenariu şi a anunţat că va propune un plan împreună cu Germania. De notat că Berlinul s-a opus de la bun început intervenţiei militare în Libia şi i-a reproşat lui Nicolas Sarkozy că a luat această iniţiativă din motive electorale.
Chiar şi