Alimentele ar trebui să aibă preţuri cu 19% mai mici dacă se aprobă TVA de 5%
Senatul a menţinut reducerea TVA la alimente de la 24% la 5%. Cererea de reexaminare a legii, depusă de preşedintele Traian Băsescu, urmează să fie analizată şi de Camera Deputaţilor. Dacă propunerea preşedintelui va fi respinsă şi de Cameră, atunci legea cu TVA de 5% la alimente, adoptată anterior de Senat, va deveni aplicabilă. Consumatorii abia aşteaptă eventualele ieftiniri ale alimentelor, care sunt din ce în ce mai scumpe în ultima perioadă. Din păcate, o reducere cu 19% a TVA nu se transpune într-o scădere similară a preţului alimentelor, cum ar fi de aşteptat.
GdS a făcut un calcul de TVA redus la câteva alimente de bază: carne de pui, carne de porc, ulei, zahăr, lapte şi fructe (mere). Dacă ar cumpăra acum câte un kilogram sau un litru din fiecare dintre produsele enumerate, un doljean ar plăti în magazin 52 de lei. În cazul în care se va aplica TVA de 5% la alimente, atunci omul ar trebui să achite 41,9 lei, adică mai puţin cu 10,1 lei (cu 19%) decât la ora actuală.
De ce nu vor scădea preţurile
Chiar dacă se adoptă un act normativ de reducere a TVA la alimente, consumatorii nu pot decât să viseze la ieftiniri. Specialiştii doljeni arată de ce nu se ieftinesc alimentele. „Cu siguranţă, nu vor scădea preţurile la alimente dacă scade TVA. Dar dacă, peste un an sau doi, se revine la TVA de 24% la alimente, atunci cu siguranţă vor creşte preţurile“, a spus Radu Buziernescu, reprezentantul firmei de consultanţă Professional Consulting. „Ca părere personală, nu vor scădea preţurile la alimente dacă se reduce TVA la 5%. Un efect sigur va fi scăderea veniturilor la bugetul statului, dar scăderea preţurilor este un efect nesigur“, a spus Ioan Filipescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (GDFP) Dolj. El a mai spus că, în eco