Scurgerile WikiLeaks fac o radiografie detaliată, cu nume şi prenume, a politicienilor români prooccidentali doar la vedere, dar şi a celor mai tentaţi să-şi trădeze colegii de partid şi interesul naţional pentru o carieră fulminantă.
Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA de la Bucureşti şi intrate în posesia WikiLeaks radiografiază o Românie aflată în mijlocul unei bătălii crâncene, de multe ori inconştiente, pentru putere. Telegramele au rezultat în urma unor discuţii purtate, în ultimii cinci- şase ani, de reprezentanţi ai ambasadei americane cu politicieni, şefi de instituţii sau alţi oficiali români. Multe dintre informaţiile din telegrame nu reprezintă noutăţi absolute, unele sunt doar zvonuri, dar, în schimb, altele prezintă într-o lumină absolut inedită personalităţi din prim-planul vieţii publice.
Din telegrame aflăm astfel cine sunt politicienii români apropiaţi de interesele Moscovei, cum se turnau între ei liderii unui mare partid din România sau care au fost jocurile de culise din spatele suspendării preşedintelui. În plus, telegramele includ informaţii despre justiţia din România, presupuse înţelegeri cu grupările arabe şi aflăm cum vedeau oficialii americani sectorul energetic românesc.
-----------------------------------------------------------------Wikileaks: Oamenii ruşilor de la Bucureşti
Notele diplomatice trimise de la Ambasada SUA la Bucureşti arată îngrijorarea produsă de anumite tendinţe de apropiere a unor lideri politici români de Moscova, fie că este vorba despre fostul ministru al Finanţelor Varujan Vosganian sau fostul candidat la Preşedinţie, Mircea Geoană.
-----------------------------------------------------------------
Wikileaks: Culisele suspendării lui Traian Băsescu
În primăvara lui 2007, Mircea Geoană nu pierdea nici o ocazie să explice, public, de ce şeful statului meri