Giganţii telecom Deutsche Telekom (Germania) şi France Telecom (Franţa), care deţin cele mai mari două grupuri de comunicaţii din România, cu afaceri anuale cumulate de peste 2,2 mld. euro, iau în calcul dezvoltarea în comun a reţelelor locale de comunicaţii, miza discuţiilor fiind reducerea cheltuielilor cu câteva zeci de milioane de euro. Discuţiile vizează şi pieţe ca Slovacia şi Austria şi au fost demarate în februarie.
Orange, Cosmote şi Romtelecom, companiile controlate de cei doi giganţi telecom, investesc anual în România, împreună, circa 200 mil. euro, iar o mare parte din sumă, aproximativ 50% din total, este direcţionată către reţele. Este greu de spus exact cât ar putea economisi operatorii fără a şti exact aria de acoperire a reţelei sau tipul şi starea echipamentelor din teren, însă este clar că reducerea ar fi substanţială, spune Michelle Gressani, CEO al filialei locale a producătorului de echipamente telecom Ericsson.
"Utilizarea în comun a reţelei le oferă operatorilor posibilitatea de a reduce substanţial cheltuielile de tip CAPEX sau OPEX. Utilizarea în comun a reţelei de către doi operatori se traduce, de asemenea, prin împărţirea riscurilor asociate implementării şi întreţinerii reţelelor, ducând astfel la diminuarea riscurilor generale", a spus Gressani. Ericsson, cel mai mare producător de echipamente telecom din lume, lucrează şi cu Orange, şi cu Cosmote şi Romtelecom. "Pe lângă posibilitatea de a reduce costurile de operare şi întreţinere a reţelei, utilizarea în comun a reţelei le asigură clienţilor (…) o acoperire mai bună sau posibilitatea de a mări viteza cu care se implementează reţeaua sau cu care se pot lansa servicii noi", mai spune Gressani.
Nivelul economiilor depinde însă foarte mult de cât de apropiată va fi colaborarea dintre cele două grupuri şi dacă operatorii vor fi dispuşi să lucreze împre