Conducătorii auto cu vârste până în 30 de ani nu realizează că-şi pun viaţa în pericol când conduc sub influenţa alcoolului. Peste o cincime dintre şoferii cu vârste între 18 şi 30 de ani au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului, arată un studiu făcut în mediul urban din România.
30% din tinerii de sex masculin care recunosc că au şofat după ce au băut spun, cel mai adesea, că asta s-a întâmplat dimineaţa, după ce au plecat din club. Motivele: au considerat că este mai puţin riscant, că şansele de accidente şi de a fi prinşi de poliţie sunt mai mici. De asemenea, aceştia cred că în localităţile din provincie este mai puţin periculos dacă eşti prins în stare de ebrietate de poliţişti, arată o cercetare comandată de Ursus Breweries.
Vezi aici studiul.
Cel mai însemnat pericol pe care tinerii îl asociază consumului de alcool la volan este suspendarea permisului sau implicarea într-un accident cu un alt şofer în stare de ebrietate. Nu percep faptul că îşi pot pune în pericol viaţa, dar şi pe a altora, chiar şi atunci când consumă o cantitate mică de alcool. De ce subestimează tinerii conducători auto riscul alcoolului la volan? „Au o experienţă mai redusă, adică au văzut în direct mai puţine accidente rutiere, care se fixează în memoria indivizilor, au o încredere sporită în ei înşişi şi vor să-şi impresioneze prietenii şi prietenele", a explicat sociologul Septimiu Chelcea, care a coordonat cercetarea.
Femeile, un pic mai responsabile
27% din reprezentantele sexului feminin consideră comportamentul iresponsabil la volan ca fiind riscul cel mai grav asociat consumului de alcool, în timp ce proporţia bărbaţilor cu acelaşi punct de vedere este de doar 20%. Femeile preferă, în general, să nu se urce în maşini conduse de prieteni care au consumat alcool. Reprezentantele sexului feminin consideră că, dacă eşti implicat