O telegramă trimisă de Ambasada SUA la Washington pe 17 decembrie 2004, care ar fi fost obţinută de Wikileaks, face o radiografie a noii puteri de la Bucureşti.
În telegramă se nota, potrivit Kamikaze, că liberalul Călin Popescu Tăriceanu este “un tip comod, care chiar şi în campania electorală a insistat ca zilele de odihnă să fie respectate”. Despre colaborarea cu ambasada, se scrie, potrivit sursei, că “Tăriceanu e un interlocutor respectat şi accesibil, care s-a întîlnit regulat cu ofiţeri ai Ambasadei înainte şi în timpul campaniei”.
Theodor Stolojan era considerat un tip care construieşte în PNL şi care nu e conflictual, respectat chiar şi de Ion Iliescu dar considerat incapabil să câştige cursa prezidenţială. “Ambasada menţine o relaţie bună cu Stolojan, acesta s-a întâlnit regulat cu ambasadorul înainte de a lua decizia de a se retrage din cursa prezidenţială. Ne aşteptăm ca aceste relaţii bune să continue”.
“După alegerile parlamentare şi primul tur al prezidenţialelor, despre Patriciu s-a tot spus că, împreună cu apropiaţii săi, ar putea să se alieze cu un guvern PSD. Patriciu nu a făcut nimic să infirme aceste speculaţii”, se arată în document, potrivit sursei.
Despre Valeriu Stoica, ambasada a notat că a avut mai multe insuccese politice în PNL , că a avut alte păreri decît Patriciu şi că a propus o alianţă PNL-PD. Considerat “inteligent, dar fără carismă”, Stoica era văzut ca important din punct de vedere politic şi ca un apropiat al americanilor: “Ambasada îl cunoaşte bine pe Stoica, funcţionari din Ambasadă s-au întâlnit în mod regulat cu acesta”.
Diplomaţii o considerau pe Mona Muscă cea mai cunoscută femeie din PNL şi una din cele mai populare femei din politică. “Muscă, un interlocutor valoros al Ambasadei“, notau reprezentanţii ambasadei, potrivit documentului.
Emil Boc era considerat ca fiind susţinut de Traian