Tinmar Ind, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Vânzare sunt companiile specializate în comerţul cu energie care au înregistrat în 2010 cea mai mare creştere a cantităţilor vândute către consumatori finali - piaţa concurenţială.
Datele din raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) arată că anul trecut consumul intern de energie electrică a crescut cu circa 4,2%, fiind înregistrate evoluţii pozitive pe segmentul consumului casnic, 5,2%, şi pe cel în regim concurenţial (piaţa clienţilor finali care au ales să-şi schimbe furnizorul de energie electrică devenind eligibili - n.red.), peste 19%.
"Piaţa concurenţială a crescut în principal datorită unui factor. Nu este vorba de un consum de energie mai mare venit din partea aceloraşi clienţi, ci a creşterii numărului de clienţi din sectorul concurenţial. Practic, o serie de clienţi necasnici care erau totuşi alimentaţi în regim reglementat au părăsit această categorie de consum, intrând în zona concurenţială", explică Ioan Silvaş, directorul de furnizare a energiei din cadrul Electrica. Peste 40% din toată energia care s-a consumat în România anul trecut a fost pe piaţa concurenţială.
Explicaţiile lui Silvaş sunt confirmate şi de datele ANRE care arată că energia consumată de consumatorii necasnici în regim reglementat a scăzut cu circa 16%, în timp ce energia livrată în sectorul concurenţial a crescut cu 19%.
"A fost energie disponibilă şi am văzut că au fost şi traderi care au intrat pe segmentul concurenţial, deşi înainte nu abordau această piaţă. Segmentul concurenţial al pieţei de energie se referă numai la acele vânzări de energie către clienţii finali, iar cotele de piaţă calculate de ANRE nu includ şi vânzările dintre traderi de exemplu", explică Silvaş.
Tinmar Ind a făcut 170 mil. euro cu 50 de oameni
Compania ca