Ambasada Statului Israel la Bucureşti a trimis în urmă cu patru zile o cerere prin care a solicitat o listă a liceelor din România, indiferent de profil, interesate de o colaborare cu cele din Israel. Cooperarea dintre unităţile de învăţământ este posibilă cu o singură condiţie: introducerea în cadrul disciplinelor opţionale a cursului „Istoria evreilor. Holocaustul“.
Colaborarea se doreşte a fi demarată în luna octombrie a acestui an şi presupune mai multe tipuri de activităţi, inclusiv schimburi de elevi şi profesori. Cooperarea dintre liceele din România şi cele din Israel este posibilă numai în cazul în care pe lista meteriilor opţionale va figura şi cursul „Istoria evreilor. Holocaustul“.
Inspectorul de Istorie, Petre Purcărea, a explicat că majoritatea şcolilor din Constanţa nu mai au loc în program pentru încă o materie opţională. „Liceele din oraş îndeplinesc deja numărul maximum de ore. După părerea mea, cel mult cinci şcoli din oraş vor face acest curs. Eu mă gândesc la licee precum Pedagogic şi Eminescu“, a declarat Purcărea.
Inspectorul a mai spus că pentru „Istoria evreilor. Holocaustul“ pot opta numai liceele care au curiculum la decizia şcolii (CDŞ). „Acest curs poate fi ales de directorul instituţei de învăţământ, dacă are CDŞ. Atunci depinde numai de conducere dacă fac acest curs sau nu“, a mai spus Purcărea.
Aliss Andreescu, inspectorul şcolar general a spus că va răspunde chiar astăzi cererii venite din partea Israelului. „Mi se pare o idee bună şi vom face tot posibilul ca această colaborare să fie posibilă în cel mai scurt timp“, a declarat inspectorul şcolar general.
Părerea elevilor
Liceenii din Constanţa sunt încântaţi de ideea unei noi materii ce are ca subiect Holocaustul, însă le este teamă că această disciplină ar putea deveni obligatorie. „Ideea este foarte bună, îmi place istoria, dar sper să nu ni se